2015. január 15., csütörtök

Így szüntesd meg a hátfájást 5 perc alatt! Munkahelyi tippek!

A kellemetlen hátfájás sajnos sokak életét megkeseríti, hiszen napi 8 - vagy akár több órában is szinte mozdulatlanul meredni a számítógép képernyőjére nem éppen egészséges. Márpedig legtöbbször a problémát ez váltja ki. Biztosan Ti is éreztétek már, hogy a "majd le szakad" vagy épp "elgémberedett" a hátatok, mert már órák óta ültök meredtem a gép előtt, csak a "monitorra" koncentrálva... Ennek az eredménye sokaknál a kínzó hát - vagy derékfájás.
 

Sajnos ezzel a ténnyel nem lehet mit tenni, azonban a mindennapokat is megkeserítő - nyilallást,  szúrást vagy hasogatást könnyedén meg tudjuk szüntetni, néhány egyszerű tornagyakorlat elvégzésével.

Hogyan szüntethetjük meg a gyötrő hátfájást akár pillanatok alatt?
Hogyan kivitelezhető mindez munkaidőben?

 
Nézzük, hogyan szüntethető meg a hátfájás mindösszesen 5 perc alatt?
 
Mozgásszervi panaszok:
A gerincfájdalom bármely életszakaszban előfordulhat, ráadásul nemtől is független. 
- Becslések szerint a hátfájások 70-90%-át izom-,  ín- vagy ízületi problémák okozzák, gyakran az alsó háti szakasz gyengeségével együtt. A fájdalom egyéb gerincszakaszokat is érinthet, így például a háti gerincszakaszt, és kisugározhat az alsó végtagokba, a lábig vagy a lábujjakig.

Akut vagy krónikus? 
A gerincfájdalom lehet akut, illetve krónikus: "a szöveti károsodás fokától és a fájdalmat okozó problémától függően. Az akut fájdalom hirtelen lép fel, és súlyos fokú, általában sérülés vagy szövetkárosodás jele, sőt, akár egy rossz mozdulat is kiválthatja. Ez általában két héten belül megszűnik.
Ezzel szemben a krónikus fájdalom legalább három hónapig tart, és befolyásolhatja az egész életmódodat - előfordulhat, hogy már aludni sem tudsz a kíntól."
 
Mi a megoldás?
4 tipp - Pár perces nyújtógyakorlatokban rejlik:

Mielőtt orvoshoz fordulnál,  célszerű kipróbálni különböző nyújtógyakorlatokat, amelyek hátad más és más részeit mozgatják át. - Így lehet, hogy már napokon belül jelentkezik a javulás.

1. A mellkas és a hát izmainak nyújtása: 
Fogj meg egy seprűnyelet vagy egy hosszú rudat a két végénél úgy, hogy a hátad mögött, a lapockák magasságában tudd tartani. Azután fordítsd a törzsedet lassan balra, majd jobbra. Ezt ismételd mindkét oldalra 20-szor. A vállízület átmozgatása
 
TIPP:
Tartsd a seprűnyelet vagy a hosszú rudat mindkét kezeddel a fejed felett, majd nyújtott karral többször lassan döntsd a törzsed az egyik, majd a másik oldalra - mindvégig óvatosan nyújtózkodva. Azután engedd le a rudat vállmagasságban magad elé, és óvatosan fordulj balra, ameddig csak ez fájdalom nélkül lehetséges, azután pedig jobbra. Ismételd ezt a mozdulatsort többször egymás után.
 
2. A nyaki izmok nyújtása 
A fejed felett átnyúlva helyezd a bal kezed a jobb füledre, és lassan, óvatosan nyomd lefelé a fejed úgy, mintha megpróbálnád a bal füled a válladhoz érinteni. Fokozd a nyomást, de ne fejts ki túl nagy erőt. Egy pillanatra tartsd meg így a fejed, majd lazítsd el. Ismételd meg a másik irányba is.

3. Tartásjavító gyakorlat
Ez a gyakorlat segít az egyenes tartás kialakításában, továbbá csökkenti a gerincre és a csípőre eső terhet. Feküdj hanyatt, a térded hajlítsd be, a talpad tartsd egyenesen a talajon, körülbelül csípőszélességű terpeszben. Hasizmaidat feszítsd meg, miközben a derekadat a padlóhoz nyomod. Érezni fogod, hogy a medencéd kissé felfelé billen. A feneked és a medencéd a gyakorlat közben el fog emelkedni a talajtól.
 
Ezek olyan egyszerű és pár perc alatt kivitelezhető mozdulatsorok, amelyeket - ha van lehetőséged, akár ebédidőben nyugodtan elvégezhetsz.

4. Legfontosabb azonban, hogy odafigyeljünk arra, hogyan ülünk, hogyan tartjuk magunkat a napi 8/10órás munkaidő alatt. 
Ha a javasolt gyakorlatok elvégzésére nincs lehetőségünk, akkor figyeljünk oda a helyes testtartásra!
 
u.i:
- Szerezzünk be egy kényelmes irodai széket, vagy tegyünk a derekunkhoz egy hosszúkás párnát, ami segít abban, hogy gerincünk végig megtámasztva legyen. Így csökkenthetjük a derék - és hátfájdalom kockázatát! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése